mobil menu
ara
kurumsal konumAnasayfa » Haberler » » 2018 in en iyi 10 bilimsel buluşu

2018 in en iyi 10 bilimsel buluşu

2018 in en iyi 10 bilimsel buluşu
icon tarih 14.01.2019    icon okuma 8232   
2018 Yılının en iyi 10 bilimsel ve teknolojik buluşu şu alanlarda gerçekleşti. Robotik ve yapay zeka alanında, Fizik, Biyoloji, Kimya ve Tıp alanlarında birde Elektronik alanlarında fark yaratacak yeni buluşlar gerçekleşti. 

Soruları insan gibi cevaplaya bilen yapay zeka buluşu;
Microsoft Research Asia adlı araştırma merkezinde, Stanford Üniversitesi tarafından 100 bin soru arasından seçilen "SQuAD" adlı okuma-anlama sınavını başarıyla tamamlayan yapay zekaya sahip bir teknoloji geliştirildi. Bu program sorulan soruları insan düzeyinde cevapladı. Hatta sınavdan insandan daha yüksek not bile almış. İnsanların not ortalaması 82,304 iken yapay zekanın aldığı puan 82,650 imiş. 

Cam merceğin yerine yeni buluş Metamercek alıyor;
Metamercek sayesinde kameraların boyutları küçülüp maliyetleri azalabilecek. Harvard Üniversitesinde uygulamalı fizik profesörü Federico Capasso, cam merceklerin yerini artık nanoteknolojiyle ürettikleri metamercek denilen ürünün alacağını söyledi. 

Kandaki şeker oranını ölçen ve giyilebilir bir cihaz;
Washington State Üniversitesinin makine ve malzeme mühendisliği bölümünde, Türk bilim insanı Doç. Dr. Arda Gözen, kanda şeker ölçen giyilebilir cihazı 3D yazıcıda üreterek bir ilki başardı. 

Uzun ömürlü şarj edilebilen pil;
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Kimya Bölümü'nden Prof. Robert Grubbs, NASA ve Honda'nın araştırmacılarıyla birlikte uzun ömürlü bir pil geliştirdi. 

Yeni bir teknik ile beyindeki nöronların incelenmesi
İsviçre'de EPFL'nin Biyofotonik Laboratuvarı'nda görevli Doç. Sylvie Roke, beyindeki nöronları incelemek için yeni bir teknik geliştirdi. 

Daha ağır işleri yapabilen insansı robot
Japonya'da, Ulusal İleri Bilim ve Teknoloji Kurumu, insan gibi tamamen bağımsız hareket eden ve ağır işleri yapabilen "HRP-5P" insansı robotu basına tanıttı. Robot, 12 kilogramlık alçı panelleri depodan alıp yapım halindeki duvara vidalamayı başardı. Ayrıca, gemi ve uçak montajı yapacak insansı robotların tasarlandığı açıklandı. 

Milyonlarca yıl önceki enzim yeniden oluşturuldu;
Queensland Üniversitesinin kimya ve moleküler biyoloji bölümü profesörlerinden Elizabeth Gillam, ilaç endüstrisinde kullanılan kimyasalların taş devri enzimleriyle çok ucuza yapılabileceği belirterek, 450 bin yıl önceki enzimlerin yüksek sıcaklıklarda aktif olduğunu açıkladı.

Milyonlarca yıl önceki enzimlerin gen dizilerini elde ettiklerini ve zamanla nasıl evrimleştiğini ifade eden Gillam, ardından aynı geni oluşturup bir bakteriye yerleştirdiklerini duyurdu.

Laboratuar ortamında üretilen akciğer domuza takıldı;
Araştırmacılar, nakil yapılacak domuzun akciğerinin sol lobunu çıkartıp yerine laboratuvarda ürettikleri akciğer lobunu nakletti.

Hidrojel, ilaçları sadece hastalıklı hücrelere taşıyor;
ABD'deki George Washington Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde Doç. Cole DeForest, ilaçları sağlıklı hücrelere zarar vermeden tümör hücrelerine ulaştıran bir biyomalzeme üretti. 

Bir atom kalınlığında bellek depolama aygıtı;
Austin Teksas Üniversitesi ile Pekin Üniversitesi araştırmacılarının, bir atom kalınlığında bellek depolama aygıtı yapmaları, "2018'in en etkileyici buluşları" arasında yer aldı.

Tabi bunlar dışında da bir çok buluş ve yenilikler vardır 2018 yılına ait. Lakin uu yukarıda sıraladıklarımız biraz daha etkileyici ve değişik ilham veren buluşlar olarak ön plana çıkmıştır. 

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut un derlemesi ile., Kaynak AA.

İlginizi çekecek bir başka haber
Kurumsal kimlik nedir?
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry
Copyright © 2023 | www.kurumsalfirma.net